15 juni 2023

Voldoende drinken is belangrijk!

Poef, wat is het warm deze dagen. Heerlijk! Maar zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, want uitdroging ligt nu op de loer. Dat klinkt extreem, maar komt vaak voor. Bovendien is het niet heel moeilijk om dit te voorkomen.
Hoeveel vocht is nodig op een warme dag?
 
Bij warm weer raakt de vochtbalans uit het evenwicht. Transpiratie zorgt voor extra vochtverlies. Dit moet worden gecompenseerd om te zorgen dat je lichaamstemperatuur niet te veel stijgt. Het is daarom ook van belang bij warm weer extra water te drinken.
 
Een kind heeft vanaf z'n vierde jaar bij warm weer behoefte aan minimaal 2 liter vocht per dag. Vanaf z’n achtste jaar heeft een kind bij warm weer behoefte aan minimaal 3 liter vocht per dag. Dit geldt ook voor volwassenen.
 
Symptomen vochttekort
 
Je lichaam geeft signalen af als je te weinig vocht binnenkrijgt. Symptomen van vochttekort of uitdroging zijn als volgt te herkennen:
 
·      Dorst
·      Gapen
·      Hoofdpijn
·      Droge mond
·      Behoefte aan zoet eten
·      Behoefte aan zout eten
·      Sufheid en lusteloosheid
·      Vermoeidheid
·      Moeite met concentreren
·      Donkergekleurde urine
·      Onrust/stress
·      Een halve dag niet te hoeven plassen
·      Snelle ademhaling
·      Snelle hartslag
·      Diepliggende ogen
·      Koude armen of benen
·      Spierpijn
·      Pijn in gewrichten
·      Als je tussen twee vingers een stukje huid optilt en het blijft even staan
 
Vochttekort maakt behoefte suiker
 
Wist je dat een tekort aan vocht leidt tot energieverlies en stress? Hierdoor brengen je hersenen de glucosedrempel omhoog en val je vaak terug op zoet eten. Suiker verhoogt het glucosegehalte in het bloed waardoor je hersenen beter kunnen omgaan met het energieverlies. En dus herken je een vochttekort dan ook duidelijk aan de behoefte aan zoetigheid. Jonge kinderen interpreteren die nog wel eens verkeerd. Zij vragen om een snoepje terwijl ze eigenlijk dorst hebben. 
 
Maak het leuk!
Voldoende drinken is belangrijk. In de vorm van water, afgewisseld met thee of koffie zonder suiker is het beste. Maak het daarin vooral leuk, zeker met kinderen!
 
Gewoon water is saai. Af en toe water met koolstof is geen enkel probleem (Spa Rood). Of voeg een schijfje fruit toe aan het water en laat het even intrekken. Maak thee in diverse smaken en laat deze afkoelen in de koelkast bij warm weer. Op zoek naar meer inspiratie? Hou deze website in de gaten, in de volgende blog deel ik een eenvoudig recept.
 
Geniet van het heerlijke weer!