1 juni 2023

Verkouden of druk? Neem extra vitamine C

Ook al wordt het weer telkens aangenamer, het kan je zomaar overkomen dat een verkoudheid je te pakken krijgt, zeker als je druk of gestrest bent. Neem extra vitamine C op zo'n moment.
Verkoudheidsvirus
Of het verkoudheidsvirus daadwerkelijk invloed heeft op jou, heeft vooral te maken met je weerstand op het moment het virus je te pakken heeft. Ben je druk of gestrest, dan is je weerstand vaak lager en ligt die verkoudheid dan ook snel op de loer. Vervelend, in alles wat je doet. Niemand zit op een verkoudheid te wachten. Voel je een verkoudheid opkomen, ben je drukker dan je zou moeten zijn of bevind jij je in een stressvolle periode? Neem extra vitamine C!
 
Het nut van vitamine C
Vitamine C, oftewel Ascorbinezuur, is een wateroplosbare vitamine. Het is tevens de meest bekende vitaminesoort.
 
Je lichaam heeft vitamine C hard nodig voor het behoud van een goede weerstand. Daarnaast beschermt het je lichaamscellen tegen schade. Het helpt bij de aanmaak van bindweefsel en de opname van ijzer in je lichaam. Het zorgt bovendien voor een goed functionerend zenuwstelsel en een goede energievoorziening. 
 
Waar zit vitamine C in?
Vitamine C komt met name voor in fruit en groenten, zoals in diverse koolsoorten, paprika, citrusvruchten, bessen, aardbeien en kiwi's. Zonneschijn zorgt ook voor opname van vitamine C. In mindere mate is vitamine C ook aanwezig in aardappelen.
 
Eet gevarieerd
Door gezond en gevarieerd te eten, voldoende groente te fruit en nemen en met regelmaat naar buiten te gaan, krijg je voldoende vitamine C binnen.
 
Een vitamine C tekort is te herkennen aan een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing (tandvleesbloedingen) en bij een langdurig tekort kan scheurbuik ontstaan. Scheurbuik zijn onderhuidse bloedingen of inwendige bloedingen, vaak in de buikstreek. Dit kwam vroeger veel onder zeelieden voor omdat zij langdurig geen vitamine C binnenkregen.