20 juli 2023

Tijd voor visualisatie

Het is vakantietijd! Sommigen van jullie zijn al op een bestemming, misschien wel onderweg of wellicht nog aan het pakken. Of je nu weggaat óf lekker thuis blijft, deze zomer is bij uitstek een moment om na te gaan denken over jouw leven.
Verloopt het zoals jij dat wilt of heb je het gevoel dat het een andere, misschien wat minder gewenste, kant opgaat?
We kunnen stellen dat er veel dingen in het leven gebeuren waar we maar weinig tot geen invloed op hebben. Zoals het tegenkomen van de liefde van je leven, het krijgen van een ongeneeslijke ziekte of het verliezen van een dierbare. Het goede nieuws is dat er dingen zijn waar we wel wat aan kunnen doen. Zelfs als we denken het niet te kunnen óf te durven. En door middel van visualisatie kunnen we dat goed begeleiden. Want door de kracht van visualisatie effectief in te zetten, kun je vaardigheden verbeteren en daardoor verder komen dan ooit. 

Visualisatie, of eigenlijk gedachten, hebben hetzelfde effect op je brein als echte acties. Door tijdens zo’n visualisatie gedachten en beelden te creëren, creëer je (nieuwe) neurale paden. Je brein ‘vertelt’ de neuronen dat je iets echt aan het uitvoeren bent, waardoor er een ‘gedragsgeheugen’ ontstaat. Doordat je deze paden creëert, kiest je brein sneller zo’n pad wanneer je de gevisualiseerde actie ook echt gaat uitvoeren. En omdat de actie al bekend is voor je brein, kan het je gedrag en prestaties verbeteren en daarmee je doel een stuk dichterbij brengen.

Dus wil je nu graag over je angst om te presenteren heen of wil je eindelijk eens van je hobby je werk maken, zie het dan voor je. Gebruik die (luie) momenten aan de rand van het zwembad, tijdens jouw actieve tocht door de bergen of zittend op de bank in de achtertuin om jouw droom te visualiseren.Echt, het is dichterbij dan je denkt!