22 juni 2023

Ontlading

Afgelopen dinsdag konden we in bijna heel Nederland ‘genieten’ van een enorme ontlading. In 1 tel kwam er even een einde aan de droge, klamme warmte van de afgelopen weken. Binnen no-time stonden straten blank en met een beetje pech was je tot op je onderbroek nat. Maar het land had deze ontlading echt even nodig. En misschien jij ook?
Ik denk dat veel ouders dit gevoel kunnen beamen. De stress die je voelt zo vlak voor de zomervakantie. Op school proppen ze allerlei ‘momenten’ in die laatste paar weken en daarnaast zijn alle voorbereidingen voor de zomervakantie in volle gang. Tussendoor viert mijn oudste alvast zijn verjaardag op school (plus zijn kinderfeestje). Veel geregel in een korte tijd... Kortom, ik zit te veel in mijn koppie. En wanneer dit gebeurt, is het voor mij tijd dat ik ga ontladen. Dit kan natuurlijk op veel manieren: een wandeling maken, muziek luisteren, een boek lezen… Als ik maar even uit dat moment ga. Wat voor mij heel erg goed werkt, is het doen van een ademhalingsoefening. Door bewust diep en langzaam in en uit te ademen krijgen je cellen meer zuurstof en krijg je meer rust in je lijf. 

Wisselende neusgatademhaling

Eén van mijn favoriete ademhalingsoefeningen is de wisselende neusgatademhaling. Deze oefening kalmeert de geest en werkt heel goed als je gespannen bent. Ga ontspannen zitten en zet de drie middelste vingers van je rechterhand tussen je twee wenkbrauwen in. Sluit met je duim je rechterneusgat en adem diep in door je linkerneusgat. Houd je adem even in, haal de duim van je rechterneusgat en sluit met je pink het linkerneusgat af. Adem helemaal uit door je rechterneusgat. Laat de pink op het linkerneusgat zitten en haal vervolgens diep adem door je rechterneusgat. Houd je adem in en sluit het rechterneusgat af met je duim. Open het linkerneusgat en adem helemaal uit. Herhaal dit zo’n vijf minuten in je eigen tempo. Als je duizelig begint te worden, adem je waarschijnlijk te snel in en uit. Stop dan even en probeer het later weer opnieuw. Je zult zien dat deze oefening direct voor de nodige ontlading zorgt.