17 augustus 2023

Zorg voor de juiste afsluiting

Misschien sta je er niet bij stil omdat je nog één of zelfs twee weken vakantie voor de boeg hebt, maar voor sommigen van ons, waaronder ikzelf, is dit de laatste week van de zomervakantie. Wat betekent dat we een periode van heerlijke vrijheid, gezellige momenten met het gezin of fantastische uitstapjes gaan afsluiten. En daar moeten we wel even bij stilstaan.
Want het is niet alleen belangrijk om de afgelopen vakantie tot een goed einde te brengen, maar het is ook fijn om je klaar te gaan maken voor de komende periode. Een tijd van volledig aan het werk gaan en wellicht de kinderen weer naar school, dus genoeg stressvolle momenten in het verschiet. 

In de yoga eindig je een sessie vaak met de Savasana, een oefening waarbij je lichaam, gedachten en geest ontspant. Je energetische systeem komt weer tot rust en je ‘batterij’ wordt opgeladen. Er zijn verschillende manieren om deze oefening te doen. Mijn favoriet is het nalopen van je complete lichaam. 

Zorg dat je comfortabel op je rug kunt liggen. Voeten hangen slap naar buiten, armen liggen een stukje van je lichaam af met de handpalmen omhoog. Sluit je ogen en adem een keer goed in via de neus. Houd je adem een paar tellen vast en blaas, alsof je door een rietje blaast, de lucht via de mond langzaam uit. Tot je longen helemaal leeg zijn en je in moet ademen. Adem weer op je eigen tempo. Breng je aandacht naar je tenen en word je bewust van hun aanwezigheid. Verplaats op een rustig tempo je aandacht omhoog naar je onderbenen, vervolgens naar je knieën, je bovenbenen en je bekken. Pak daarna op hetzelfde tempo alle onderdelen van je bovenlichaam en eindig met aandacht voor je complete gezicht. Blijf nog even liggen en beweeg dan je polsen, enkels en hoofd langzaam heen en weer om weer een beetje wakker te worden. Het is ook heerlijk om je even helemaal uit te rekken na deze oefening.

Als het goed is ben je nu volledig ontspannen én heb je een trucje om tot rust te komen na een stressvolle dag!