Is jouw koffieverslaving ongezond?

Bambu koffie

Is iedere verslaving ongezond?

Laten we beginnen met de koffieverslaving. Is veel koffie drinken (met cafeïne) eigenlijk überhaupt een verslaving?

Eigenlijk niet, want als je stopt met koffiedrinken heb je misschien wel ontwenningsverschijnselen, maar niet zo erg dat je niet meer kunt functioneren. Misschien heb je er wel last van als je geen cafeïne meer binnenkrijgt, maar je kunt nog wel al je bezigheden gewoon uitvoeren.

We krijgen juist door het drinken van teveel cafeïne last van allerlei gezondheidsklachten, die verdwijnen als we ermee stoppen.

Maar laten we ons 1e kopje koffie van de dag eens onder de loep nemen

Het is dus geen verslaving, maar eerder een ingesleten gewoonte. Voor mij hoort een kopje koffie in de ochtend er gewoon bij. Heb jij dat ook? Als je je ochtendrituelen hebt volbracht dat je dan even een pauze neemt met een kopje koffie erbij? Alsof dit het teken is om te beginnen aan de volgende fase van de dag.

Zin in een ander soort kopje koffie? Blijf lezen!

Maar na 2 kopjes koffie ben ik er ook wel klaar mee. Dat is genoeg voor mijn lichaam, dat maakt mijn lijf me heel duidelijk. Want als ik dan toch een keer meer cafeïne binnenkrijg dan merk ik dat meteen aan mijn lijf en geest. Krijg er een naar gevoel van. Onrustig, niet relaxed en zeker geen fijn gevoel.  Als je naar je lichaam luistert heeft het je zoveel te vertellen!

 

Wat drink je dan de rest van de dag?

 • Sowieso geen frisdrank en sapjes natuurlijk! 😉
 • Water is natuurlijk heel belangrijk! Als ik opsta drink ik als eerste een groot glas water. Een hele goede gezonde gewoonte want je lijf heeft water nodig na een nacht slapen. Per nacht verlies je namelijk wel 1 tot 2,5 liter vocht. En omdat we voor ongeveer 70% uit water bestaan is het belangrijk dat we dit in de ochtend aanvullen. Als ik dit niet doe krijg ik ook meestal hoofdpijn. Een duidelijk teken van mijn lijf dus dat ik dit moet doen.

Maar drink niet de hele dag door sipjes water. Dat heeft geen nut en voegt niks toe. Drink liever een paar keer per dag een groot glas water.

 • Water met citroen. Lekker verfrissend en heel makkelijk te maken. Misschien ben je het zure niet gewend, dan kun je er altijd wat honing aan toevoegen. Handig om het water dan een beetje op te warmen zodat het de honing opneemt (of het hete water af te koelen met koud water).
 • En wat dacht je van een heerlijk kopje cafeïnevrije en biologische koffie? En super makkelijk te maken! Dat klinkt gezond toch? En dat is het ook! Want deze koffie is gemaakt van chichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en eikeltjes.

Vroeger (misschien nog wel je ouders) dronk men al eikeltjeskoffie. Gemaakt van geroosterde eikeltjes die ze dan in een zeefje deden en lieten trekken in gekookt water. Wordt nu trouwens nog steeds gedaan, maar mocht je daar geen tijd voor hebben (zoals ik) dan is dit een hele mooie oplossing!

Cichorei is een mooie paarse bloem en de wortel wordt geroosterd en vermalen en dan gebruikt voor deze koffie. Het bevat veel inuline, een voedingsvezel die de gezonde darmfunctie ondersteunt en bijdraagt aan een gezonde maag en lever.

Eigenschappen van dit product:

 • Het is een 100% natuurlijke koffievervanger
 • Zonder cafeïne
 • Zonder lactose, kleur- en smaakstoffen
 • Kun je prima drinken voor het slapengaan

Deze Bambu koffie proeft écht lekker!

Echt waar! Het is echt niet zo’n slap aftreksel van echte koffie. Natuurlijk, het is geen sterk bakkie koffie maar de smaak is vol en zacht en het heeft best wel wat van koffie weg. Een ‘koffie anders’ i.p.v. ‘koffie verkeerd’ zeg maar 😉

En het is heel simpel te maken! Je voegt 1 tot 2 theelepels aan wat heet water toe, even roeren en klaar! Ook lekker met (vega)melk erdoorheen, een scheutje honing en snufje kaneel. Maar dat hoeft zeker niet.
Pak nu de 20% korting op deze Bambu koffievervanger van A.Vogel en betaal slechts € 5,59 voor 200 gram!

Oh ja, nog een leuk voorbeeld van luisteren naar je lijf. Mijn kinderen vragen me nu specifiek om brandnetelthee. Die willen nu deze ‘groene’ thee i.p.v. de aardbeiensmaak thee die ik nog thuis heb liggen. Terwijl ze helemaal niet zo’n fan zijn van mijn gezonde gewoonten (tenminste dat laten ze niet vaak blijken..haha). Dit is toch een duidelijk voorbeeld dat je lijf met je wil communiceren!
Het lijf van mijn kinderen laat aan hun weten “ik wil brandnetelthee”, want anders hadden mijn kinderen nooit uit zichzelf voor deze thee gekozen 😉

Op Gezond zonder Gedoe vind je AANBIEDINGEN die:

 • Heel goed zijn voor jou
 • Passen in je dagelijks leven zonder gedoe
 • Interessant zijn voor je portemonnee!

Tevens vind je hier:

 • Gratis stappenplannen en meer om je te helpen gezond te leven zonder gedoe
 • Inspirerende blogs 
 • Gezonde recepten
Marieke

Bambu koffie

Laat een reactie achter